Příběhy roztomilek kap. 3

Někdy máme tu úplně nejvíc nejdůležitější věc přímo před nosem a nevidíme to. Většinou se díváme  ... jinam.

Cesta do školy

a co jí poradil Petr …

 

Jak šlapal na kole, vracel se v myšlenkách o sedm let zpátky, kdy mu byly čtyři roky. Tenkrát měl také kamaráda skřítka, kterého viděl jen on. Byla to holčička a jmenovala se Pípa. Vzpomněl si i na to, jak si s ní hrál  a pak musel jít spát, to bylo v době, kdy ještě byli s maminkou sami dva. Tenkrát se ho také zeptala :

"Řekni mi, jak vypadá." A on odpověděl stejně, jako Alžbětka před chvílí :

"On nijak nevypadá. " Asi rok si s ním povídal a viděl ho, jako Alžbětka svoji Roztomilku  Pak přišlo období, kdy už si s ním povídat nechtěl a tento svět, který vnímají všechny malé děti, opustil kvůli mnoha zajímavostem, které chtěl prozkoumat sám. A když se ho pak maminka ptala, co dělá , nechtěl už o něm mluvit. Říkal: „Pípa tu není, Pípa vypadla z okna a zabila se nebo Pípu sežral žralok.“

 Toto malé zamyšlení ho zastihlo v pokoji, když se chystal do školy. Znovu se mu vybavila myšlenka :

" Co za tím vším je ?" Když jeli za sebou na kole do školy, bylo zpočátku ticho. První se ptát nechtěl, aby to nevypadalo, že ho to zajímá a taky proto, že věděl, že to jeho sestřička nevydrží a začne povídat sama.

"A tebe vůbec nezajímá, co mi Roztomilka říkala?", konečně se zeptala Alžbětka.  Dal náležitě najevo svůj nezájem, protože je přece starší a také proto, že věděl, že si

 

Alžbětka někdy hodně vymýšlí. Ale teď to bylo jiné. Byla toho zážitku tak plná, že asi opravdu něco viděla. Vzpomněl si, jak před časem zkoušel ve škole vyprávět kamarádům o  skřítcích a o Bohu, ale pak toho nechal, protože mu dali najevo, že je to nezajímá. Hlavou se mu promítaly myšlenky :

" Tedy nevím, jak ona to dělá, ale je jak reklamní agent." Za hodinu už to ve škole věděli úplně všichni - od myší ve sklepě, přes pana školníka, kuchařky, paní uklízečku, spolužáky, pana ředitele až po posledního pavouka na půdě.

 

A naše Alžbětka ? Ta už se těšila na večer, až bude v postýlce, protože celý den Roztomilku hledala a volala, ale nikdo se jí neozýval ani nikoho neviděla.

 

     Den plynul pomalu, protože už se nemohla dočkat na pokračování povídání v posteli s Roztomilkou. Maminka se divila, že je v posteli už v sedm hodin a Alžbětka jí řekla, že je nějaká unavená.

"To určitě", přidal si k jejímu zdůvodnění Petřík, který jí moc nevěřil.

"Náhodou je to pravda, jsem doopravdy unavená a musím si jít lehnout. "  Bráška pokrčil rameny a šel do svého pokoje, aby si na chvíli ještě sedl k počítači. Měl tam báječnou hru, kterou si půjčil od kamaráda.

  

 

Alžbětka si jako obvykle natáhla nožičky, zavřela oči a soustředila se, aby Roztomilku opět uviděla. Ale jak se snažila, tak se snažila, nic neviděla. Za jejími očními víčky se jí neustále promítal celý den ve škole, ale i její rozhovor s Petrem. Bylo to tolik zážitků, že nevěděla, kdy to skončí.

Naštěstí její bráška tušil, že se bude v posteli soustředit, aby Roztomilku viděla a přišel jí na pomoc. Uslyšela jeho hlas u své postele a otevřela oči.

„Takto ji neuvidíš, musíš na to jinak…"

 "Tobě se to lehce řekne, tak  mi poraď, co dělám špatně?"  ptala se Petříka Alžbětka.

„To je jednoduché. Ty to děláš tak, jako když se těšíš na pohádku v televizi. Televizi máš zapnutou, ale pohádka je na jiném programu, než se díváš ty. To, co je v televizi je také zajímavé, ale pohádka to není. A ty máš obavu, abys o něco nepřišla, tak se díváš až do konce. Takže, když chceš pohádku vidět, musíš si přepnout program, kde pohádku dávají."

"A jak poznám, že je to ten správný program ?" ptala se  Alžbětka.

"No jak. Přece už víš, jak Roztomilka vypadá  - jako zlaté světýlko, které mluví. Tak si prostě přepni ten program v hlavě. A uvidíš ji. Když už víš, co máš hledat, víš, jak to vypadá, najdeš to."

 

 

 

 

Alžbětka chvíli přemýšlela a pak řekla :

„ To ale znamená, že se na Roztomilku můžu naladit i jinde, než večer v posteli ?"

"Sláva, konečně jsi to pochopila. Ta tvoje Roztomilka je přece všude. Můžeš ji vidět a slyšet i přes den, akorát si musíš dát pozor, abys kvůli ní nezapomněla na ostatní věci. Třeba, když máš něco důležitého udělat a ty chceš být zrovna v tu chvíli s ní. Pak z toho může být průšvih a nikomu to nevysvětlíš. A já si jdu lehnout, zítra jedeme za babičkou", řekl ještě Petřík a nechal Alžbětku přemýšlet v jejím pokoji samotnou..

A naše Alžbětka ? Ležela v posteli a usmívala se. Byla ráda, že cestu k Roztomilce neztratila. Sotva na ni pomyslela, známé světýlko se objevilo a zářilo tak jasně, že se jí zdálo, že už se rozednívá. Ale bylo pozdě večer a oči se jí už pomalu zavíraly. Její maminka se právě vracela domů a tak na ni zavolala:

„Ještě pusu na dobrou noc." Maminka, ta nejlepší maminka na světě, ji pohladila po vláskách, urovnala jí peřinku a Alžbětce se usínalo najednou tak lehce, jako když se pírko malého ptáčka nechává odnášet větrem daleko, předaleko.

"Dobrou noc…" bylo to poslední, co naše Alžbětka slyšela a z jejího pokoje se ozýval už jen její pravidelný dech. Na tváři jí zůstal lehký úsměv, jak se těšila na zítřejší den.

 

Autor: Milan Slanina | čtvrtek 23.3.2017 15:16 | karma článku: 6,88 | přečteno: 94x
  • Další články autora

Milan Slanina

Odinova pečeť se objevila na zemi ...

Jednoho dne opět sestoupil na zem Všeotec, ÓDIN. Cítil nezměrnou bolest v srdcích lidí, která rostla a sílila ve stravující pocity naprosté bezmocnosti. Ódin to viděl a rozhodl se jim pomoci ...

1.4.2021 v 19:36 | Karma: 10,53 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Milan Slanina

Jak jsem fotil měsíc

Denně jsme až po uši v představení, které s námi hraje naše vrchnost. A pak si dáte voraz a všechno je jinak. Někdo jede za vnoučaty, jiný na chalupu a někdo jen tak do lesa na vandr ... já si vzal foťák a stativ a šel jsem se

25.3.2021 v 0:46 | Karma: 14,13 | Přečteno: 300x | Diskuse| Fotoblogy

Milan Slanina

Mým revírem je dálnice, moje tempo je vražedné

Moje milovaná žena konečně po roce dokončila autoškolu, dvacet dní po zkouškách dostala řidičský průkaz a pak jsme vyjeli vyzbrojeni čestnými prohlášeními o nutné veterinární péči a dokladem od soudu

21.3.2021 v 18:40 | Karma: 15,16 | Přečteno: 977x | Diskuse| Videoblogy

Milan Slanina

Vlhký sen o absolutní moci ...

Konečně začala ta pořádná sranda, říká si při čištění zoubků nejmenovaný ministr vnitra v nejmenované zemi po probuzení z vlhkého snu o dosažení absolutní moci. Protírá si vaky pod očima a nasazuje jasný pohled.

2.3.2021 v 9:57 | Karma: 15,40 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Milan Slanina

Smrt je bytost tak nádherná...

to jsem napsal v sedmnácti do slohové práce na gymplu v roce 1980. Soudružka učitelka na češtinu byla velice pintlich dáma, která mi říkala, že kdybych jen trochu chtěl, tak jsem mohl mít samé jedničky ...

24.2.2021 v 12:31 | Karma: 20,54 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 528x
Žiji každý den tak, jako kdyby zítřek už nebyl. Bez afektu, v klidu s vědomím, že všechno, co právě potřebuji, je teď. A když se ráno probudím a zjistím s úzasem, že jsem dostal darem další den, poděkuji.  

Oblíbené čtení je - blog mojí ženy :

https://slaninova.blog.respekt.cz

 

Seznam rubrik